LFF (Laestadianernas Fridsföreningars Förbund) päätti vuosikokoukseen 21.4. anoa Suomen teologisen instituutin jäsenyyttä. STI:n hallitus hyväksyi kokouksessaan 26.4. anomuksen ja toivotti LFF:n lämpimästi tervetulleeksi. STI:n hallitus iloitsi siitä, että kirkkomme herätysliikkeet ovat päätöksen myötä vielä laajemmin mukana STI:n toiminnassa.

Pääsihteerinä elokuusta 2013 toiminut TT Ville Auvinen siirtyy Sleyn vs lähetysjohtajaksi ajalle 1.3.2017 - 31.8.2018. STI:n hallitus valitsi kokouksessaan 19.1. hänen sijaisekseen vs pääsihteeriksi TM, pastori Jari Rankisen.

51-vuotias Jari Rankinen on aikaisemmin toiminut muun muassa seurakuntapastorina ja kappalaisena Kemijärven, Keminmaan ja Vammalan/Sastamalan seurakunnissa sekä Sleyn Satakunnan piirivastaavana ja läntisen alueen aluejohtajana. Hän on vastannut pitkään Karkun evankelisella opistolla kokoontuvasta messuyhteisöstä. Lisäksi hän on ollut sotilaspastorina kriisinhallintajoukossa Afganistanissa. Viime vuodesta lähtien hän on toiminut maahanmuuttajakoulutuksen linjavastaavana Karkun evankelisessa opistossa. 

Lue lisää seuraavasta Kulmakivi-lehdestä, jossa on Jari Rankisen haastattelu.

 

Kuvassa Jari Rankinen (oikealla) yhdessä Ville Auvisen edeltäjän, Henrik Perretin, kanssa. 

 

STI:n kevätkausi 2017 alkaa uskonpuhdistuksen tunnelmissa. Dosentti Timo Junkkaala kertoo avajaisluennossa (18.1. klo 16), mitä tapahtui Wittenbergissä 1517, kun Luther julkaisi 95 teesiä.

Kevään ensimmäinen keskiviikkosarja (klo 16-18) keskittyy Lutherin varhaisvaiheen keskeisiin kirjoituksiin. Kevään toisessa keskiviikkosarjassa opiskellaan Raamatun opettamista.

Tiistaisin (klo 14-16)  erityisesti teologian opiskelijoille suunnatussa eksegetiikan luentosarjassa dos. Timo Eskola luennoi Uuden testamentin teologiasta aiheella: "Kokonaiskuva tekstien sanomasta". Lisäksi kevään aikana on luvassa yksittäisiä teemapäiviä, pop-up -luentoja sekä heprean ja kreikan peruskurssien kertausta.

Avajaispäivänä 18.1. on ennen luentoa kahvitarjoilu ja kirjakirpputori klo 15 alkaen.
Kevään koko ohjelma tästä.

 

Keskustelu uuden avioliittolain seurauksista kirkossa on käynyt kiivaana viime kuukausien aikana. Vaikka erilaisissa selvityksissä ja selonteoissa on nostettu esiin luterilaisen tunnustuksen käsityksiä, kovin laajaa esitystä tästä ei vielä löydy. Siksi on tarpeen tuoda keskusteluun hieman tarkempi selvitys siitä, mitä Tunnustuskirjat sanovat avioliitosta. Tällä aiheella on kirkossa käytävälle keskustelulle ensiarvoinen merkitys, koska juuri Tunnustuskirjat tarjoavat kirkon näkemykselle juridisesti pitävän perusteen.

   Selvityksen ensimmäinen lähtökohta on selkeä. Kirkkolain ja kirkkojärjestyksen ensimmäisissä pykälissä kirkkomme sitoutuu Raamatun ja Tunnustuskirjojen teologiaan. Siksi niitä Tunnustuskirjojen kohtia, joissa avioliittokäsitys määritellään myönteisin ilmaisuin, tulee pitää kirkon kannan varsinaisena määrittelynä. Lyhytkin analyysi osoittaa, että luterilainen käsitys avioliitosta on varsin yksiselitteinen.

Alakategoriat