A.D. 2016

Kun olen kysynyt afrikkalaisilta  opiskelijoiltani, mitä lyhenne A.D. vuosilukujen yhteydessä tarkoittaa, lähes kaikki ovat vastanneet: ”After death (of Jesus)”. Kun sitten olen kysynyt, miten on mahdollista, että Jeesus kuoli vuonna 30 A.D. – siis heidän mukaansa vuonna 30 oman kuolemansa jälkeen – ovat he olleet ymmällään.

Vuosi A.D. 2016 on juuri alkanut. Mitä vuosi tuo tullessaan, on vielä hämärän peitossa. Suunnitelmia ja ennusteita on toki monenlaisia, mutta niiden perään on aina hyvä lisätä: ”Jos Jumala suo ja me elämme.” Emmehän me voi olla varmoja edes huomisesta. Jotain voimme ehkä aavistaa, mutta kun vuoden jälkeen katselemme taaksepäin, voi olla, että omat odotukset ja aavistukset eivät toteutuneet. Tai voi olla niinkin, että ne ylittyivät moninkertaisesti.

Turvallista on kuitenkin muistaa, että tämä alkanut vuosi on todellakin A.D., Anno Domini, Herran vuosi. Hänellä on suunnitelmansa tällekin vuodelle, ja se suunnitelma toteutuu. Hän on tämänkin vuoden Herra. Tänäkin vuonna hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

A.D. tarkoittaa sitä, että tätä maailmaa eivät hallitse maalliset vallanpitäjät, vaan hän, joka istuu taivaallisella valtaistuimella. Lähi-idän tilanne huolestuttaa ja pelottaakin, Isisin terroriteot kauhistuttavat ja pakolaisvirrat uhkaavat muuttaa kaiken sen, mihin olemme Euroopassa tottuneet. Kaikki langat ovat kuitenkin Kaikkivaltiaan käsissä. Hän vie historiaa eteenpäin ja siirtelee kansoja niin kuin hyväksi näkee.

A.D. tarkoittaa sitä, että Kristuksen kirkkoa ei voi kukistaa ateismi eikä edes liberaaliteologia, ja pelätyn Islamin vyörynkin on tunnustettava tappionsa sen muurien edessä. Vaikka Kristuksen kirkko näyttää heikolta ja hauraalta, pitää Jumala siitä huolen siihen päivään asti, kun Kristus tulee takaisin noutamaan seurakunta-morsiamensa häihin. Ei siis tarvitse pelätä.

A.D. tarkoittaa vielä sitäkin, että tänäkin vuonna sinä ja minä saamme elää armollisen Herran omina, sellaisen, joka ei anna hiuskarvankaan turhaan katketa päästämme ja joka antaa kaikki synnit anteeksi ilman ehtoja.

Olkoon siis A.D. 2016 meille hyvä ja siunattu vuosi Jumalan johdatuksessa.

 

Ville Auvinen

 

julkaistu Uudessa tiessä tammiuussa 2016

A.D. 2016
Scroll to top