Ajattelin sivistää itseäni

18.8.2017

Ajattelin syksyllä sivistää itseäni. STI:n pääsihteerin tehtävä on sikälikin hyvä, että siinä voi sivistyä ja työaikana. Suunnitelmani on, että osallistun syksyllä monille luennoille, kursseille, keskusteluihin ja tapahtumiin STI:ssä – ja saan paljon teologista sivistystä.


STI:n alkavan syksyn ohjelma julkaistiin joitakin päiviä sitten. Se löytyy täältä http://sti.fi/index.php/ohjelma. Tässä muutama nosto ohjelmasta:

*Viime keväänä keskusteltiin Martti Lutherin teksteistä, joita hän kirjoitti juutalaisista. Ylen kanavalla oli tästä lyhyt TV-sarja ja Ylen sivuilla kolumni, jossa Suomen evankelisluterilaista kirkkoa kehotettiin sanoutumaan irti uskonpuhdistajan juutalaisvihasta ja pyytämään sitä julkisesti anteeksi juutalaisilta. STI:n syyskauden avajaisissa keskiviikkona 6.9. puhutaan tästä. Mitä Luther todella kirjoitti? Miksi hän kirjoitti niin kuin kirjoitti ja mitä johtopäätöksiä nyt tulisi tehdä? Näihin kysymyksiin vastaa hyvä asiantuntija näissäkin asioissa, TT Pekka Lindqvist. Myös keskustelulle varataan aikaa. Ennen luentoa ja keskustelua on kirjatori, jossa myydään halvalla tai melkein ilmaiseksi suuri määrä teologisia ja hengellisiä kirjoja. Kirjatori alkaa klo 15 ja luento klo 16.

*Puhuminen ei ole minulle erityisen vaikeaa, eikä varmaan useimmille, jotka tekevät sitä työkseen. Mutta usein mietin, meneekö perille, mitä yritän sanoa, jaksavatko kuuntelijat kuunnella tai jääkö puheestani mieleen, mitä tahtoisin jäävän. Lokakuussa STI:ssä on kolmen opetuskokonaisuuden sarja puhumisesta ja puhetaidosta. Mikä tekee puheesta vaikuttavan? Mitä antiikin retoriikka opettaa? Onko hengellinen puhe erilainen kuin muu puhe? Opettajana on erinomainen puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio. Ensimmäinen kerta on tiistaina 17.10. klo 16-18 ja seuraavat kerrat kahtena seuraavana tiistaina 24.10. ja 31.10.

*Tutuistakin Raamatun kohdista voi löytää uutta ja puhuttelevaa tai ne voi ymmärtää paremmin ja syvemmin, jos tuntee sitä maailmaa, josta nuo kohdat kertovat. Torstaina 28.9. STI:ssä kysytään, millaista oli Jeesuksen ajan Galileassa ja Juudeassa. Keitä olivat saddukeukset, fariseukset ja Herodeksen kannattajat? Miten Roomalla oli tapana hallita miehittämiään alueita? Dosentti Erkki Koskenniemi, joka on paneutunut juuri näihin asioihin, opettaa. Päivä alkaa klo 14 ja päättyy klo 17, jolloin on mahdollisuus lähteä yhdessä syömään.

*STI järjesti toukokuussa valmennuskurssin yliopistossa teologiaa opiskelemaan pyrkiville. Melkein 90 % kurssilaisista sai opiskelupaikan. Hieno juttu! Heidän kanssaan, jotka hakivat Itä-Suomen yliopistoon, opiskelimme Lauri Thurénin kirjaa Kameli neulansilmästä – Jeesuksen vertaukset puhtaalta pöydältä. Se oli Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston pääsykoekirja. Lauantaina 25.11. kysymme, mitä Jeesus vertauksillaan oikeasti tarkoitti ja miten niitä tulisi opettaa. Saamme opettajaksi professori Lauri Thurénin. Aion sivistää itseäni tälläkin päivällä. Päivä alkaa klo 10.

*Torstaina 30.11. STI:ssä keskustellaan pelastumisesta. Toisinaan sanotaan, ettei luterilainen opetus ja roomalaiskatolinen opetus ihmisen pelastumisesta juurikaan eroa nykyisin toisistaan. Eikä eroilla ainakaan ole merkitystä saarnoihin tai sielunhoitoon. Onko näin? Tästä keskustelevat ja toisiltaan kysyvät TT Aleksi Kuokkanen, joka on luterilainen, ja tohtorikoulutettava Emil Anton, joka on roomalaiskatolinen. Keskustelu alkaa klo 16.

Itsekin saan syksyn aikana opettaa jotakin. Yleensä silloin, kun valmistelee opetuksia ja yrittää opettaa toisia, oppii itse eniten.

Olet lämpimästi tervetullut! Nämä ja kaikki muu, mitä on syksyn ohjelmassa, on kaikille teologian opiskelijoille, teologeille, teologiasta kiinnostuneille ja niillekin, joita teologia ei niin kiinnosta mutta se aihe, jota tuossa tilaisuudessa käsitellään.

Syyskauden avajaisissa 6.9. ja jo sitä ennen STI:ssä on jaossa syksyn ohjelman paperiversio. Ota mukaasi. Paperiversiota on ehkä mukavampi lukea kuin tietokoneen tai puhelimen ruutua.

Jari Rankinen

Ajattelin sivistää itseäni
Scroll to top