Blogi 14.6.2018
Eilen kerrottiin arkkipiispa Tapio Luoman kieltäneen messun, ehtoollisen vieton, Maata Näkyvissä -festareilla Turussa. Mitä seurauksia tällä ratkaisulla on?
Maata Näkyvissä -festarit on Pohjoismaiden suurin kristillinen nuorten tapahtuma. Osallistujia on noin 20.000 ja talkoolaisia yli 1.000. Festarit on järjestetty yli 30 vuotta ja suosio tuntuu jatkuvan. Monet muut nuorten tapahtumat ovat hiipuneet ja päättyneet.
Festarit ei siis saanut lupaa viettää ehtoollista. Syy on, ettei festareiden messussa ole ollut pastoreina naispuolisia pastoreita. Suomen Luterilaisella Evankeliumiyhdistyksellä, joka on järjestänyt tapahtuman turkulaisten luterilaisten seurakuntien kanssa, on kirkon perinteen mukainen käsitys pappisvirasta, sen tapahtumissa naispastorit eivät toimi ehtoollisen jakajina eikä se halunnut tehdä tässäkään tapahtumassa toisin.
Tarkkaan ottaen Tapio Luoma ei kieltänyt ehtoollisenviettoa, koska piispa ei voi sitä tehdä. Kirkkoherra antaa tai on antamatta luvan messuun, joka on hänen seurakuntansa alueella muualla kuin ehtoollisenviettoon tarkoitetussa paikassa. Nyt hän oli antamatta ja varmaan siitä syystä, että arkkipiispa on voimakkaasti kannalla, jolla on. Tapio Luoma ei sanonut, ettei festareilla missään tapauksessa voidaan viettää ehtoollista, mutta vaati tekemään toisin kuin on toimittu ja ehtoollisen jakajiksi myös naispuolisia pastoreita. Ja niin oltiin tilanteessa, joka uutisoitiin eilen: festareilla ei vietetä messua.
***
Päätöksestä seuraa ainakin, että tapahtuman osallistujat jäävät tapahtumassa ilman ehtoollista. Monille nuorille festareiden perjantai-illan messu on ollut niitä harvoja messuja, joissa he ovat. Nyt he eivät tässäkään.
On puhuttu mahdollisuudesta järjestää messuja Turun eri kirkoissa ja tuoda nuoret niihin. Tuskinpa kovin moni lähtee festareiden tapahtumapaikasta useamman kilometrin päähän kirkkoon. Luultavasti festareilla on tuolloin muuta ohjelmaa. Monille perjantai-illan messu on ollut hyvin tärkeä osa tapahtumaa – paljon väkeä, kaikki yhdessä, hyvin toteutettu jumalanpalvelus ja nuorten messuun sopivaa musiikkia. Se, että oltaisiin eri puolilla, ei vastaisi tätä.
Joidenkin mielestä arkkipiispan ratkaisu oli linjakas ja toi selkeyttä: jos järjestään messu yhdessä kirkon seurakunnan kanssa, ei voida lähteä siitä, että messua toimittamassa ovat vain miespuoliset pastorit.
Mutta miten toimitaan herätysliikkeiden ja järjestöjen kesäjuhlissa tänäkin kesänä? Monet niistä järjestetään paikallisen seurakunnan kanssa eikä niiden messuissa ole toimittajina naispuolisia pastoreita. Entä muut jumalanpalvelukset tai tapahtumat, joissa tuntuu olevan mahdollista, että toimitaan sovussa, vältetään törmäys ja pastori, joka ei toimita messua yhdessä naispastorin kanssa, voi palvella jumalanpalveluksessa.
Epäjohdonmukaisuus ei ole selkeytä. Tuntuu, että toimitaan tämän mukaan: Jos syntyy kohua paljon ja liikaa, sitten kielletään ja pyritään tyynnyttämään kohu. Jos ei synny, sallitaan. Tämä on epämiellyttävää.
***
Ratkaisusta varmaan seuraa, ettei ensi syksynä synny vastaavaan kohua kuin vuosi sitten. Monet naispastorit kertoivat somessa, miten heitä loukkasi, etteivät he päässeet jakamaan ehtoollista Maata näkyvissä -tapahtumassa. Mutta syntyykö kohu toisesta syystä? Monien on mahdoton ymmärtää, ettei voida viettää ehtoollista tapahtumassa, joka on ainutlaatuinen ja tavoittaa juuri heitä, joita kirkko tavoittaa yleensä huonosti. Kertooko tänä vuonna suuri joukkoa nuoria ja vähän vanhempia, etten päässyt ehtoolliselle ja se loukkasi minua?
Maata Näkyvissä -festarit on monelle tapahtuma, johon liittyvät suuret tunteet. Siksi kohukin voi olla suuri. Ja kirkko saa julkisuutta, jota se ei tarvitse.
***
On heitä, jotka ovat tyytyväisiä ratkaisuun. Varmaan joistakin tuntuu, että nyt he saivat hyvityksen, etteivät ole saaneet jakaa ehtoollista. Nyt ei sitten jaa kukaan. Maata näkyvissä -festareilla on ollut ja on vastustajia. Joidenkin mielestä tapahtuma saisi loppua mahdollisimman pian. Hekin lienevät tyytyväisiä. Tapahtuma ei loppunut mutta sai tällaisen iskun.
Jos on tyytyväisiä, on paljon pettyneitä. Eikö asiaa olisi voitu ratkaista toisin? Moni, jolle Maata Näkyvissä -festarit on se vuoden suuri tapahtuma tai joka on talkoillut vuosia festareilla, on pettynyt arkkipiispaan ja hänen ratkaisuunsa. Päätös vahvistaa monissa vierauden tunnetta siinä kirkossa, johon he kuuluvat. He kokevat, että rikottiin heille tärkeää.
Ratkaisulla tuskin päästään siihen, mihin ehkä pyritään: Maata Näkyvissä -festareiden messussa pastoreina olisi myös naisia. Ratkaisu luultavasti lähinnä rikkoo välejä, särkee, mitä on rakennettu, synnyttää epäluuloa ja epäluottamusta ja lukkiuttaa tilannetta entisestään. Ehkä jotkut toivovatkin tätä. Ratkaisua voi myös vahvistaa heitä, joilla on kirkon perinteinen virkakäsitys.
***
Puolitoistavuotta sitten piispainkokouksen asettama työryhmä antoi suosituksen kirkkomme seurakuntien ja jumalanpalvelusyhteisöjen yhteistyöstä. Kirkkomme herätysliikkeillä ja järjestöillä on jumalanpalvelusyhteisöjä ja niissä toimitaan perinteisen virkakäsityksen mukaan. Työryhmä innosti yhteistyöhön ja kehotti laatimaan yhteistyöstä sopimuksen. Ratkaisulla, joka uutisoitiin eilen, lienee vaikutuksia tähän suositukseen. Jumalanpalvelusyhteisöissä kysytään, mihin yhteistyö johtaisi? Siihenkö, mitä tapahtui nyt Turussa? Siihenkö, että ollaan eri mieltä, riidellään, painostetaan, käytetään valtaan ja kielletään? Ei ihme jos ei houkuttele.
Jari Rankinen