Autuas harhaoppisuus

STI:n kirkollisen ilmastonmuutoksen laitoksella ihmetellään tällä kerralla, miten lain koura ja evankeliumin koura eroavat toisistaan. Poliisia paossa ollaan pakinassa ”Autuas harhaoppisuus”.

– Terve. Kuulitko jo, että poliisit hakivat viime viikolla meidän kappalaisen?
– Älä. Kenet se nyt taas on tappanut?
– Joulusaarnassa se tappoi mielenkiinnon ja tuomiosunnuntaina innostuksen, mutta siitä ei tällä kertaa ole kysymys.
– No mistä sitten?
– Sinähän tiedät, että kappalainen ei mene naiskollegan kanssa samalle alttarille. Poliisit eivät nykyään pidä sellaisesta.
– Aivan. Ja sitten mennään tuomarin pakeille.
– Kyllä. Meno on kuin vanhassa Itä-Saksassa. Yksimielisyyttä kysytään samassa hengessä ja samassa ajatuksessa. Preussilaista luterilaisuutta. Tasa-arvo on uhattuna.
– Mutta eikö uskonnonvapauslain perusteella juuri jumalanpalvelus uskonnonharjoittamisena ole jätetty tasa-arvolain ulkopuolelle?
– Niin. Jotain outoa tässä on. Vaikka piispat eivät pidä perinteistä virkakäsitystä harhaoppina, he vetoavat ongelmassa yhteiskunnalliseen lainsäädäntöön.
– Ja juuri tuo lainsäädäntö antaisi papille joustoa, eikö niin? Eiväthän lain pykälät tasa-arvosta koske sellaista uskonnonharjoitusta, joka on kirkon oppien mukaista ja jota siis ei ole tuomittu harhaopiksi.
– Niinhän se on. Mutta eihän laki ole niin kuin se luetaan. Ja kunnon luterilainen ei koskaan ole lain alla. Toiset ovat täälläkin tasa-arvoisempia kuin toiset.
– Jaa-a. Olisipa kappalais-parka sittenkin ollut harhaoppinen.
– Mitä tarkoitat?
– No siinä tapauksessa piispat eivät olisi tehneet hänelle mitään.
– Miten ihmeessä?
– Eihän täällä kylliäisille ja muille koltiaisille tehdä mitään. Jos sinut todetaan harhaoppiseksi, asia luokitellaan yksityisajatteluksi ja saat jatkaa toimiasi miten tahdot.
– Niinpä niin. Kappalainenkin olisi saanut kaikessa rauhassa pitää jumalanpalveluksia ja saarnata sekä tehdä muita kirkolle vaarallisia temppuja.
– Mutta harhaoppiseksi julistaminen on tässä tapauksessa mahdotonta. Kappalainen kun ei ole koskaan muuttanut käsitystään.
– Se on totta. Hänellähän on juuri se näkemys, jonka kirkko häneltä edellytti, kun hänet vihittiin papiksi.
– Kaikesta muusta kappalaista voidaan syyttää, mutta ei siitä, että hän olisi muuttanut oppiaan ja omaksunut jonkin kirkolle vieraan ajatuksen.
– Näinhän se on. Ongelman ydin on nimenomaan siinä, että hän ei suostu muuttamaan käsitystään muiden mukana.
– Autuaita ovat harhaoppiset, koska heitä ei vainota.
– Aamen, veliseni. Sillä leimalla vapautuisi monesta vaivasta.
– Vaikkei näkisikään taivasta.
– Muuta kuin kirkkolaivasta.
– No, kaikkihan tässä kuitenkin pääsevät taivaaseen.
– Paitsi ehkä kappalainen. Hänhän on ihmiskunnan vihollinen ja kirkon luopio.

Timo Eskola

Autuas harhaoppisuus
Scroll to top