Viikolla 38 STI:ssä on seuraavia luentoja:

Ma 20.9. klo 14-16 Kolminaisuusoppi ja uskontunnustukset. TM Santeri Marjokorpi

Ti 21.9. klo 14-16 Körttiläisyys muutoksessa 1900-luvun jälkipuoliskolla. Prof. Jouko Talonen

Ke 22.9. klo 14-16 Voiko semiotiikka pelastaa Uuden testamentin teologian? Sanat, kieli ja merkitys uuden edessä. Dos. Timo Eskola. STI:ssä on kaksi luentoa Timo Eskolan uudesta kirjasta New Testament Semiotics (BINS 193, Brill 2021), joista tämä on ensimmäinen osa.

Kaikille luennoille voi tulla paikan päälle seuraamaan. Luennot myös videoidaan ja niitä voi katsoa suorana lähetyksenä STI:n Youtube-kanavalta. Tervetuloa!

Viikolla 37 STI:ssä on seuraavia luentoja:

Kirjakirpputori jatkuu vielä koko viikon. Kirpputori on auki perjantaihin 17.9. asti joka päivä klo 12-16. Tervetuloa tekemään löytöjä. Tälläkin viikolla uusia kirjoja myynnissä, joita ei viime viikolla ollut. Erittäin halpaa teologista kirjallisuutta.

Ma 13.9. (Huom! klo 16-17.30) Raamattu ja traditio. TM Pasi Palmu (Tämä luento järjestetään etäyhteyksien välityksellä)

Ti 14.9. klo 14-16 Evankelisuus etsii linjaansa. FT Martti Arkkila

Ke 15.9. klo 14-16 Kaste Paavalin teologian ja etiikan yhtymäkohtana – Osa 2. Tarkastelussa Paavalin muut tekstit. PhD Samuli Siikavirta

Tervetuloa mukaan! Luennot myös videoidaan ja niitä voi seurata STI:n Youtube-kanavalta.

Tiistaina 14.8. klo 14-16 STI:ssä alkaa luentosarja herätysliikkeiden lähihistoriasta. Ensimmäisen luennon pitää FT Martti Arkkila otsikolla Evankelisuus etsii linjaansa. Luentosarjalla käsitellään herätysliikkeiden historiaa toisen maailmansodan jälkeen muuttuvan ajan ja liberalisoituvan kirkon keskellä. Alla koko luentosarjan ohjelma:

Herätysliikkeet maallistuvassa ajassa
Tiistaisin klo 14-16

Luentosarjalla käsitellään herätysliikkeiden lähihistoriaa. Miten herätysliikkeet ovat toimineet ja minkälaisia strategioita ne ovat valinneet maallistuvan ajan keskellä ja liberalisoituvan kirkon sisällä? Tarkastelussa on viisi suurinta luterilaisen kirkon sisällä vaikuttavaa herätysliikettä eli lestadiolaisuus, herännäisyys, evankelisuus, rukoilevaisuus ja viidesläisyys.

14.9. Evankelisuus etsii linjaansa. FT Martti Arkkila
21.9. Körttiläisyys muutoksessa 1900-luvun jälkipuoliskolla. Prof. Jouko Talonen
28.9. Oliko viidesläisyys antiteesi 60-luvun radikalisoitumiselle? Dos. Timo Junkkaala
5.10. Lestadiolaisuus muuttuvan yhteiskunnan haasteissa. Prof. Jouko Talonen
12.10. Rukoilevaisuus modernin raamattutieteen aikakaudella. TT Timo Laato

Tervetuloa kuuntelemaan paikan päälle! Luennot myös videoidaan ja lähetetään suorana STI:n Youtube-kanavalla. 

Keskiviikkona 8.9. alkavat STI:ssä tämän syksyn eksegetiikan luennot. Ensimmäisen luennon pitää PhD Samuli Siikavirta aiheesta "Kaste Paavalin teologian ja etiikan yhtymäkohtana - Osa 1. Tarkastelussa Room. 6-8" Luennon toinen osa on viikon päästä. Lisäksi torstaina 9.9. klo 16-17 STI:ssä on lukupiiri Eksegetiikan perusteet -kurssin tenttikirjasta. Tämä jatkuu viikoittain. Luennoille ja lukupiiriin pääsee nyt paikan päälle, joten tervetuloa mukaan! Kaikki syksyn eksegetiikan luennto alla:

Keskiviikkoisin klo 14-16

8.9. Kaste Paavalin teologian ja etiikan yhtymäkohtana – Osa 1. Tarkastelussa Room. 6-8. PhD Samuli Siikavirta
15.9. Kaste Paavalin teologian ja etiikan yhtymäkohtana – Osa 2. Tarkastelussa Paavalin muut tekstit. PhD Samuli Siikavirta

Luentoja Timo Eskolan uudesta kirjasta New Testament Semiotics (BINS 193, Brill 2021):
22.9. Voiko semiotiikka pelastaa Uuden testamentin teologian? Sanat, kieli ja merkitys uuden edessä. Dos. Timo Eskola
29.9. Mitä semiotiikka ja merkitysteoria tarkoittavat käytännössä raamatuntulkinnalle? Dos. Timo Eskola

6.10. Paavali ja laki – tutkimuksen näkökulmia 80-luvulta tähän päivään. TM Eero Pihlava.

13.10. Simson – Kuinka tulisi ymmärtää Tuom. 13-16? Prof. Antti Laato

20.10. Vanhan testamentin pseudepigrafit: Unohdettu aarre. Teologian opinnoissa luetaan Raamattu läpi ja ainakin eksegeetit kahlaavat Vanhan testamentin apokryfikirjatkin. Qumranistakin on kuultu. Mutta mitä ovat pseudepigrafit? Luennolla luodaan yleiskatsaus Vanhan testamentin kaanonin ulkopuolelle päätyneisiin juutalaisiin teksteihin ja keskitytään niistä muutamiin, erityisesti Riemuvuosien kirjaan. Tohtorikoulutettava Topias Tanskanen

Huom! Ti 26.10. klo 14-16 Kreikkalainen naimakauppa – mitä antiikissa ajateltiin perhe- ja seksuaalietiikasta? Kreikkalais-roomalaisen antiikin perhe- ja sukupuolimoraali erosi ratkaisevasti juutalaisesta ja kristillisestä ajattelusta. Miten juutalaiset ja kristityt suhtautuivat antiikin pakanallisen maailman käsityksiin ja käytäntöihin? Mitä opittavaa tästä meillä on nyt? Dos. Erkki Koskenniemi ja TM Karoliina Rauhio-Pokka

Lukupiiri Eksegetiikan perusteet -kurssin tenttikirjasta
Torstaisin klo 16-17
9.9., 16.9., 30.9., 7.10., 14.10.

Alakategoriat