IUSTITIA 18, Osmo Tiililä ja uskon teologia

IUSTITIA 18
OSMO TIILILÄ JA USKON TEOLOGIA

Kirjoittajina mm. Rauno Heikola, Eero Huovinen, Timo Junkkaala, Erkki Ranta ja Jouko Talonen sekä Reijo Arkkilan, Martti Kolan, Jyri Komulaisen, Sakari Korpisen, Raimo Mäkelän ja Jussi Talasniemen puheenvuorot. 176 sivua, 2004

 

iustitia 18

Oliko professori Osmo Tiililä luterilainen oppinut vai hurmahenkinen pietisti? Oliko hän satunnaisen teologian hahmottelija vai suuri systeeminrakentaja? Jäikö hänen vaikutuksensa vähäiseksi, vai oliko hän suomalaisen teologian suunnannäyttäjä?

Helsingin yliopistossa järjestetyn 100-vuotisjuhlasymposiumin esitelmät avaavat näkökulmia särmikkääseen mutta lahjakkaaseen ja monitaitoiseen persoonallisuuteen, joka kuului aikansa suuriin teologeihin. Puheenvuoroja esittävät mm. Tiililän teologiasta väitellyt teol. tri Rauno Heikola, piispa ja entinen Tiililän oppituolin haltija Eero Huovinen, dos. Jouko Talonen, teol. tri Erkki Ranta sekä Tiililän elämänkerran kirjoittaja teol. tri Timo Junkkaala.

Aikanaan epämuodikkaaksi syytetyn Tiililän teologiassa on piirteitä, jotka uudessa postliberaalin teologian virtauksessa alkavat löytää uudenlaista mielenkiintoa. Tiililä oli ”uskonteologi”. Teologia avautuu vain uskolle. Lisäksi hän peräänkuulutti ”uudestisyntyneiden” ihmisten teologiaa. Teologiassa on kysymys elämästä ja kuolemasta. Sitä julistaa myös yksi hänen kuuluisimmista sitaateistaan: ”Kirkko on täällä siksi, että täällä kuollaan”.

Tilaa

Hinta: Ale 2 €

IUSTITIA 18, Osmo Tiililä ja uskon teologia
Scroll to top