IUSTITIA 19, Kolminaisuudesta osallinen

IUSTITIA 19
Kolminaisuudesta osallinen. Piirteitä Martin Chemnitzin (1522-1586) teologiasta.

Olli Pekka Vainio. 176 sivua, 2005

 

iustitia 19

Luterilaista Tunnustuskirjojen kirjoittajiin kuuluvaa Martin Chemnitziä pidetään yleisesti varhaisen luterilaisuuden merkittävimpinä teologina. Suomessa ei kuitenkaan toistaiseksi ole olemassa yhtään tutkimusta, joka hahmottaisi hänen teologisen ajattelunsa kokonaisuutta. Tässä tutkimuksessa selvitetään muun muassa Chemnitzin käsityksiä ihmisestä, synnistä, uskosta, sakramenteista, kirkosta ja Jumalasta.

Lähtökohdaksi on valittu Chemnitzille olennainen ajatus Kolminaisuuden läsnäolosta ja vaikutuksesta luodussa todellisuudessa. Tämä läsnäolo saa kirkkaimman ilmauksensa Kristuksen inkarnaatiossa. Tästä käsin saa perusteensa myös Jumalan pelastava toiminta sakramenttien kautta.

Vainion tutkimus on pienikokoinen luterilaisen teologian yleisesitys. Se kuvaa Lutheria seuranneiden vuosikymmenten teologisia painotuksia ja johdattaa lukijan uskonopin pääaiheiden äärelle.

Teol. tri Olli-Pekka Vainio on aiemmin julkaissut tutkimuksen luterilaisen vanhurskauttamisopin kehityksestä sekä tutkielman Sören Kierkegaardin teologisesta ajattelusta (2004).

Tilaa

Hinta: Ale 3 €

IUSTITIA 19, Kolminaisuudesta osallinen
Scroll to top