Joulu – mikä mahdollisuus

Blogi 22.12.2018

Joitakin vuosia sitten jouduin jäämään yöksi Istanbuliin. Lento sinne oli myöhässä kovan lumisateen takia ja jatkoyhteys oli jo lähtenyt. Menin suurkaupungin lentokentän virkailijan tiskin luo ja kysyin seuraavaa lentoa, johon pääsisin. Ystävällinen turkkilainen mies kertoi sen lähtevän seuraavana päivänä. Myöhään illalla takanani ei ollut jonoa ja mies tiedusteli, mistä tulen ja mitä teen. Kerroin olevani suomalainen pastori. Hän ilahtui silminnähden: – Olen työssä täällä tämän yön, olen muslimi ja nyt minulla on mahdollisuus keskustella koko yö kristityn kanssa kaikkein tärkeimmistä asioista.
          Hän ei häpeillyt uskonasioita. Emme keskustelleet koko yötä mutta aika pitkään kuitenkin.

Joulu on suuri mahdollisuus kertoa kaikkein tärkeimmistä asioista. Se on sitä paitsi heille, jotka saavat puhua täysissä kirkoissa, myös kenelle tahansa. En tarkoita väkinäistä uskonasioista puhumista tai tyrkyttämistä, jolla harvoin näyttää olevan toivottuja tuloksia. Se, mikä oli luontevaa miehelle Turkissa, ei ehkä ole luontevaa meille tai toiselle osapuolelle, jonka kanssa keskustelemme.
          Mutta tarkoitan esimerkiksi sitä, että emme tyydy joulutervehdyksessä vain toivottamaan hyvää joulua vaan kerromme näistä valtavasti asioista: Jumala tuli ihmiseksi. Syntyi hän, joka toi meille syntien anteeksisaamiseen. Jumalan lupaukset toteutuivat ja toteutuvat.

Ymmärtääkö se ystävä, joka ei niin tunne uskonasioita, tällaisia asioita? Saattaa ymmärtää paljonkin. Ehkä lause, joka kertoo näistä, jää mieleen ja mietityttää. Jumala voi käyttää sitä. Ei ehkä tarvita meidän selityksiämme – keskeisen uskomme asian toteaminen riittää, koskettaa ja puhuttelee.

Toisinaan murehditaan, ettei maassamme enää järjestetä tai hyvin harvoin järjestään laajoja missioita, evankelioimistapahtumia. Kun puhuimme tästä, muuan sanoi: – Tuo ei ole totta. Joka paikkakunnalla joka vuosi järjestään suuri missio. Hän tarkoitti joulua. Ajattelemmeko joulusta näin ja miten käytämme tämän mahdollisuuden?
          Maahamme on tullut paljon täältä turvaa hakevia. Keskustelu turkkilaisen miehen kanssa muistuttaa siitä, että monien noilta seuduilta tulleiden on helppo puhua uskonasioista. Ne ovat heille luonnollisia ja tärkeitä asioita. Ehkä tunnet kaukaa tänne tulleen perheen tai nuoren miehen. Toivota häpeilemättä heille tai hänelle hyvää joulua ja kerro tervehdyksessäsi, mistä joulussa on kyse.

Emme ole Jumalan omia siksi, että kerromme ja uskallamme kertoa hänestä. Kuulumme hänelle, koska hän rakastaa meitä, lähetti meille Pelastajan tai tuli itse Pelastajaksi. Jumalasta, joka on näin hyvä, kelpaa kertoa.

Jari Rankinen
(Kirjoitus on joulukuun Kulmakiven pääkirjoitus)

Joulu – mikä mahdollisuus
Scroll to top