Kriisipalaveri Korvatunturilla

 

 

STI:n saamien tietojen mukaan Korvatunturilla on tänä aamuna käynnistynyt kriisipalaveri, jossa käsitellään Joulupukin asemaa kansan parissa.

 

Joulupukin kansliapäällikkö kertoo Joulupukin olevan huolissaan lisääntyvästä kiinnostuksesta menneisyyttään kohtaan. Keskustelua on aiheuttanut Joulupukin syntyhistoria; väitetään, että pukki olisi vain fiktiivinen hahmo, joka olisi kehittynyt 300-luvulla eläneen kuuluisan Pyhän Nikolauksen legendasta ja suomalaisesta pakanallisesta Nuuttipukista. Korvatunturi on julkisesti sanoutunut irti mainituista traditioista ja kertoo ekskommunikoineensa tontut, jotka ovat tunnustautuneet kyseisten traditioiden kannattajiksi.

 

Lisäkuohuntaa on aiheuttanut se, että joulun juurien väitetään ulottuvan aikaan ennen Joulupukin syntyä. Korvatunturin kannalta keskustelu tekstilöytöjen suhteesta joulunvieton alkamiseen vaikuttaa kiusalliselta. Jouluasiain toimiston tiedotteen mukaan suullinen joulupukkitraditio on ollut varsin vahvaa, mikä selittäisi historiallisten lähteiden vähäisyyttä ennen ”joulupukkijoulupukkivalkopartavanhaukki” -tekstifragmentin löytymistä.

 

Erilaisten syntytraditioiden herättämän kiinnostuksen vuoksi Uskomustieteen laitos on perustanut tutkimusprojektin ”Historian Joulupukki”. Korvatunturin väki pelkää historiallis-kriittisten tutkijoiden todistavan pukin menneisyyden pelkäksi myöhemmän redaktorin lisäykseksi tai jopa koko joulun epähistorialliseksi. Lisäksi lukuisat antijoulupukit ympäri maailmaa horjuttavat uskoa todelliseen joulun ihmeeseen. Joulupukki pelkääkin joutuvansa kohta jakamaan Jeesus-lapsen kohtalon joulun unohdettuna sankarina.

 

STI:n juuri saamien tietojen mukaan Joulupukki on vetäytymässä hetkeksi julkisuudesta. Hän on antanut lausunnon, jossa kehottaa ihmisiä jättämään hänet rauhaan.

– Totuus on tarua ihmeellisempää, toteaa pukki ihmetellen, mikä hänen menneisyydessään nyton niin ihmeellistä, että sitä täytyy tutkia.

Joulupukin kansliapäällikkö on kuitenkin luottavaisin mielin narratologisen tutkimussuuntauksen kasvun vuoksi.

 

STI:n toimitus (Anna-Pauliina Marttinen)

 

Kriisipalaveri Korvatunturilla
Scroll to top