Blogi 17.10.2019
Uutta Iustitia-kirjaa on taitettu tällä viikolla ja se lähtee painoon ensi viikon alussa. Onpa ajankohtaisia ja kiinnostavia artikkeleita.
Kirjan nimi on Turvallinen tila? – kysymyksiä ja vastauksia kirkosta. Artikkeleissa siis tarkastellaan kirkkoa eri näkökulmista.
Dosentti Leif Erikson kirjoittaa luterilaisesta kirkkokäsityksestä. Hän käy läpi Luterilaisten tunnustuskirjojen tärkeät kohdat ja vastaa mm. kysymyksiin: Miten suhtautuvat toisiinsa kirkko pyhien yhteytenä ja kirkko-organisaatio? Onko kirkon ulkopuolella pelastusta? Mikä on välttämätöntä, että kirkossa on ykseys? Onko tunnustuskirjojen teksteissä kirkosta nähtävissä kehitystä tai muutosta?
Hän kirjoittaa myös hyvin ajankohtaisista asioista: Kuuluuko kirkkoon moniäänisyys, jota voidaan pitää itsestään selvyytenä kirkossa? Voidaanko vaikeat ja jakavat kysymykset sivuuttaa sanomalla, että asioista, jotka eivät liity pelastukseen, voidaan olla eri mieltä?
***
Monien on vaikea uskoa Jumalaan, joka vaatii poikansa kuoleman antaakseen anteeksi. Täytyykö kirkon siis muuttaa ydinsanomansa?
STI:n tutkija, dosentti Timo Eskola kirjoittaa sovitusteologiassa tapahtuneista muutoksista. Onko latinalaisen ja niin kutsutun klassisen sovitusopin vastakkainasettelu perusteltua? Mistä Christus Victor -teoriassa on kyse ja mitä ruotsalainen teologi ja piispa Gustaf Aulén kirjoitti sovituksesta? Häneen vedotaan usein mutta tehdäänkö oikeutta sille, mitä hän lopulta ajatteli?
***
Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki kirjoittaa kirkon ja kristinuskon asemasta Suomessa 2020- ja 2030-luvuilla. Artikkelissa on hätkähdyttäviä lukuja: Vain noin 25 % nuorista suomalaisista naisista sanoo uskovansa Jumalaan. Harvalle lapselle Suomessa taidetaan tulevaisuudessa opettaa edes iltarukous Vuonna 2017 helsinkiläisistä lapsista kastettiin 44 %. Se, mitä nyt on Helsingissä, on yleensä joidenkin vuosien viiveellä muualla Suomessa. Hanna Salomäki kirjoittaa myös siitä, millainen kirkon tulisi olla tulevaisuudessa ja millainen kirkko voi Suomessakin kasvaa?
Hengen uudistus kirkossamme ry:n toiminnanjohtaja Timo Pöyhönen vastaa, millaiset seurakunnat menestyvät. Teksti on suoraa ja konkreettista: Miksi ihmiset eivät tule seurakuntaan? Mitä tulee tehdä, etteivät monien ennakkoluulot seurakunnasta toteudu? Miten rakennetaan toimivaa seurakuntayhteisöä? Timo Pöyhönen uskoo, että juuri messuyhteisöt – onko niitä, minkä verran ja millaisia ne ovat – ratkaisevat kirkkomme tulevaisuuden.
***
On teologeja, jotka ovat jättäneet luterilaisen kirkon ja luterilaisuuden ja siirtyneet toiseen kirkkokuntaan. Onko tämä voimistuva virta? Mitkä ovat syyt tähän ratkaisuun? Oliko päätös pitkä ja vaikea prosessi ja onko toiseen kirkkokuntaan siirtynyt jäänyt kaipaamaan jotakin luterilaisuudesta? Luterilainen teologi Antti Koskenniemi haastatteli neljää teologia, jotka kertovat vastauksensa. Antti Koskenniemi kirjoittaa myös, mikä hänelle on luterilaisuudessa erityisen rakasta, merkittävää ja hoitavaa.
***
Aika ajoin esitetään vaatimus teologisesti perustellusta vastuksesta kysymykseen, miksi Suomen evankelisluterilaisen kirkon pastoriksi aikova ei voi osallistua yhteiseen vihkimykseen pastoriksi vihittävien naisten kanssa. Tai miksi joku ei voi toimittaa messua yhdessä naispastorin kanssa? Teologian tohtori Aleksi Kuokkanen vastaa omalta osaltaan näihin kysymyksiin artikkelissa, joka on sekä hyvin henkilökohtainen että teologinen. Allekirjoittanut haastatteli muutamia pastoreita, jotka ovat periaatteessa sitä mieltä, että pastorin tulisi olla mies, ja jotka tulivat vihityiksi pastoreiksi yhdessä naisten kanssa. Miten he perustelevat ratkaisunsa? Lukijan tehtäväksi jää arvioida Aleksi Kuokkasen ja näiden haastateltujen perusteluja.
Viime syksynä Maata Näkyvissä -festareilla ei vietetty ehtoollista, koska tapahtuman järjestäjä ei saanut lupaa ehtoollisenviettoon, joka toteutettaisiin ilman naispuolisia pastoreita. Mitä tapahtui ja miten asiat etenivät? Mitä johtopäätöksiä pitäisi tehdä ja mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtaja Tom Säilä kirjoittaa näistä.
***
Maahamme on saapunut suuri määrä turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia. Muuttavatko he kirkkoamme ja miten? Miten pitäisi toimia seurakuntien, kristillisten yhteisöjen ja järjestöjen, jotka haluavat, että maahanmuuttajat löytävät Kristuksen ja seurakunnan? Riittääkö se, mitä on tehty? Pastori Timo Keskitalo, joka on tehnyt pitkään työtä muslimien parissa, kertoo kokemuksistaan ja antaa konkreettisia neuvoja. Hän kirjoittaa mm. siitä, miksi hän lähes aina kastaa upotuskasteella turvapaikanhakijan.
Mongoliassa on pieni luterilainen kirkko, joka perustettiin virallisesti kaksi vuotta sitten. Suomen Raamattuopiston rehtori Marja-Kaarina ja Lähetysyhdistys Kylväjän työalajohtaja Pentti Marttila olivat lähetystyössä Mongoliassa vuodesta 1997 vuoteen 2010. He kertovat artikkelissaan, millainen maa Mongolia on. Artikkelissa kerrotaan vaikeuksista, joilla siellä on: monien kristittyjen usko on hyvin lainomaista ja mormonien ja jehovan todistajien opit saavat kannattajia. Artikkelissa on myös paljon innostavaa: pieni kirkko haluaa tehdä lähetystyötä maan rajojen ulkopuolellakin ja evankeliumi valloittaa sydämiä ja jurttia.
***
Iustitia 36 saadaan painosta marraskuussa. Voit tilata kirjan STI:stä: puh. 09 668 9550 tai kirsi.kuru@sti.fi. Hinta on 25 euroa (opiskelijat 15 euroa).
Jari Rankinen