Liittyisinkö tuohon seuraan?

Blogi 3.12.2018

Kun olen seurannut keskustelua kirkon asioista viime viikkoina, olen miettinyt varsinkin yhtä asiaa.


Kuvitellaan, että innostuisin salibandysta siinä määrin, että päättäisin liittyä senioriporukkaan, joka pelaa tätä peliä puulaakisarjassa. Kuvitellaan, että Tampereella porukoita, joihin minun vähillä taidoillani voisi päästä, olisi neljä. Tutustuisin seuroihin niiden nettisivulla. Huomaisin, että yhdestä seurasta on uutisia nettilehdessä, jossa käsitellään salibandyyn liittyviä asioita. Yhden ja toisen uutisen alla tuon seuran aktiivit keskustelevat seurastaan ja muustakin. Tai eivät keskustele vaan lähinnä toistavat omia ajatuksiaan ja moittivat kiivaasti toisia. Taistelevat toisiaan vastaan ja kirjoittavat toisistaan ehkä kirjoittajan omasta mielestä nokkeluuksia mutta vähän sivummalta katsottuna ne tuntuvat kummallisilta tölväisyiltä.
          Sitten sattuisin löytämään facebook-sivun, jolle tämän seuran väki linkittää juttuja, kirjoittaa päivityksiä ja näihin kirjoitetaan kommentteja. Siellä meno on vielä hurjempaa. Kiistellään, riidellään, maalataan mustalla, lyödään sanoilla, joilla pyritään saamaan toiseen ikävä leima, ei halutakaan ymmärtää, ollaan olevinaan hauskoja, loukkaannutaan ja loukataan. Ja kun joku kirjoittaa oikein rajusti ja tylysti – siltä tuntuu – peukutuksia tulee viisi tai viisitoista.

Liittyisikö tuohon salibandyseuraa? Haluaisinko ryhtyä pelaamaan tai jopa kantamaan vastuuta siinä? Pyytäisinkö mukaan muitakin? En varmasti. Pysyisin kaukana. Jos olisin seuran jäsen, varmaan eroaisin, ellei olisi aivan pakko pelata juuri tuossa seurassa.

***

Kirkko tai seurakunta ei ole urheiluseura. Silti mietin, mitä ajatellaan, kun seurataan kirkon työntekijöiden ja aktiivien keskustelua kirkon asioista. Houkutteleeko se mukaan heitäkin, jotka ovat etäämmällä? Kaikki, mitä nettiin kirjoitetaan, on kaikkien luettavissa, usein ja helposti myös niissä keskusteluryhmissä, jotka periaatteessa ovat rajattuja. En tarkoita, että pitää olla hiljaa, hymistellä tai olla vain samaa mieltä. Mutta tärkeää on – myös ja ehkä varsinkin kirkossa – miten keskustellaan, kuunnellaanko ja onko halua ymmärtää. Tuntuu, että netti on usein tai pääsääntöisesti huono foorumi keskusteluun, jossa aiheena on vähänkin suurempi, hankalampi ja meitä lähelle tuleva asia.

Herramme sanoi: – Jokainen valtakunta, joka jakautuu ja taistelee itseään vastaan, tuhoutuu, eikä myöskään kaupunki tai perhe kestä, jos sitä repivät riidat. (Matt 12:25)

Jari Rankinen

Liittyisinkö tuohon seuraan?
Scroll to top