Suomen teologinen instituutti 24.10.2001 STI
Mari ja Petri Hiltunen

Perhe ja kutsumus ristiriidassa?

Hiltusen perheessä ollut joitakin kriisivaiheita: Nupun syntyminen kuolleena 1995, Luukkaan syntyminen keskosena ja siitä selviytyminen 1996-97 ja stressaava syksy 1998, jolloin Tiitus syntyi, perhe muutti Heinävedeltä Renkoon ja Petri väitteli tohtoriksi. Miten nistä on selvitty?

Perheen isän ja aviomiehen kutsumus menee papin kutsumuksen edelle.

Seurakunnasta ei voi huolehtia, jos ei ole ensin huolehtinut perheestään (1 Tim. 3:4). Joskus on srk jätettävä vähemmlle ja otettava aikaa perheelle. Jumalan miehet usein huonoja puolisoita ja isiä: tästä tehtävä parannusta. Naisella on tarve olla rakastettu ja tulla kuulluksi. Tämän tehtävän täyttminen kuuluu myös hengellisessä työssä oleville miehille.

Naisen kutsumus on olla puoliso, äiti ja Jumalan valtakunnan työntekijä: tässä järjestyksessä. Ensin on hoidettava ensimmäiset tehtävät. Papin perheessä äidin lähes pakko olla kotona, kun lapset pieniä. Kotiäitikin voi monella tavoin olla mukana Jumalan valtakunnan työssä: jos puoliso on srk:n työntekijä, jo kodin kunnossapitäminen on Jumalan valtakunnan työtä. Nainen voi monella tavoin tukea miestään: olemalla kiinnostunut, kuuntelemalla, auttamalla jne.

Kotiäiti voi olla voimien mukaan monessa mukana myös srk:ssa: esirukoilijana, raamattupiirissä, äiti-lapsi -piirissä, kuorossa, jp:ssa jne jne. Ef 5:21-24 ja Tit 2:4-5 puhutaan alistumisesta ja mukautumisesta miehen tahtoon: se on epmuodikasta, mutta muuten Jumalan sana turhaksi!

Lasten tarpeet ovat joskus ristiriidassa vanhempien tarpeiden kanssa. Lasten tarpeet tulee asettaa etusijalle! Lapsilla on tarve saada pitää vanhempia lähellä. Lapsilla oltava isän/miehen ja äidin/naisen malli. Molemmat tärkeitä! Työntekijän voi korvata, vanhempia ei voi.

Lasten kehitys on urakehitystä tärkempi.

Lasten kanssa oleminen ei koskaan ole hukkaan heitettyä tai tehotonta aikaa. Puhe lapsille annettavasta "laatuajasta" on vanhempien itsekkyyttä. Vanhempien oleminen Jumalan valtakunnan työssä aiheuttaa lapsille ongelmia: koulussa pilkkaa, epäsäännölliset vapaa-ajat, eri arvot kuin muilla jne.

HUOMIOITA:

Petri ja Mari Hiltunen