Mitä jos seuraisimme Jeesusta?

Blogi 25.7.2019

Tänä kesänä on puhuttu ja kirjoitettu paljon Helsinki Pridesta. Suomen evankelisluterilainen kirkko oli yksi tapahtuman yhteistyökumppani. Toiset riemuitsivat tästä, toiset pettyivät syvästi ja pitivät päätöstä kumppanuudesta vääränä. Kirkkohallituksen aiempi kansliapäällikkö, nykyinen piispa oli sitä mieltä, että kirkkohallituksen johtoryhmä tai johtava virkamies ylitti valtansa tehdessään päätöksen.

          Ensi helmikuussa on kirkkomme kirkolliskokousvaali. Luultavasti nämä tulevat olemaan vaalin ykköspuheenaiheet: Miten kirkossa tulee suhtautua seksuaalivähemmistöihin? Eikö kirkon viimeinkin pitäisi hyväksyä samaa sukupuolta olevien vihkiminen? Mitä tehdään pastoreille, jotka vihkivät avioliittoon kaksi miestä tai naista, vaikka lupaa ei ole? Uudelta kirkolliskokoukselta odotetaan ratkaisuja.

Mitä jos seuraisimme Jeesusta? Siis tekisimme kuten hän ja etsisimme ratkaisuja kiistaan hänen tavastaan toimia.
          Mistä tiedämme, mitä Jeesus teki? Meillä voi olla käsityksiä siitä ja ne voivat olla meille rakkaita ja meitä ohjaavia mutta jos ne perustuvat vain siihen, miltä meistä tuntuu, ne eivät ole tietoa. Toisesta tuntuu juuri päinvastaiselta kuin minusta. Raamattu ja sen evankeliumikirjat kertovat, mitä Jeesus teki.
          Varmasti Jeesus kohtaisi myös homoseksuaaleja ja muita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia – heitä oli tietysti myös silloin – ja ihmiseksi tullut Jumala tunsi jokaisen ja tiesi kaiken, myös seksuaalisuuteen liittyvät asiat. Juutalaiset opettajat tuolloin pitävät samaa sukupuolta olevien seksisuhteita Jumalan tahdon vastaisina, koska pyhät kirjoitukset, joita me kutsumme Vanhaksi testamentiksi, opettivat niin. Ylipäänsä seksisuhde avioliiton ulkopuolella oli heidän mielestään väärin ja avioliitto oli miehen ja naisen liitto. Jeesus kritisoi ankarasti aikansa opettajia – kun oli heidän kanssaan eri mieltä – mutta näin hän ei tehnyt tässä asiassa. Uuden testamentin evankeliumikirjoissa ei ole edes viitettä kritiikistä. Avioliitosta hän kyllä puhui ja siitä, että mies ja nainen solmivat sen. Hän näyttää yhtyneen siihen, mitä opettajat tuolloin opettivat.

Kun Jeesuksen oppilaat lähtivät kertomaan evankeliumia kaikille kansoille, he kohtasivat toisenlaisen maailman, jossa suhteet samaa sukupuolta olevien kesken olivat tavallisia eikä niitä pidetty pahana. Tähän heidän tuli ottaa kantaa. Paavali, jonka Jeesus lähetti julistamaan evankeliumia muille kuin juutalaisille, oli juutalaisten opettajien kanssa samaa mieltä suhteista samaa sukupuolta olevien kesken, ja samaa mieltä kuin Jeesus näyttää olleen.

Miten Jeesus kohtasi ihmisiä, varsinkin heitä, joita voitiin halveksia, pitää erilaisina ja muita pahempina? Suurella kunnioituksella ja rakkaudella, arvostaen, nostaen ja antaen anteeksi, mukaan kutsuen ja osoittaen, että sinäkin kelpaat seuraajieni joukkoon.
          Mitä jos siis seuraisimme Jeesusta? Juuri kirkossa pitäisi tehdä niin.

Jari Rankinen

Kolumni Uusi Tie -lehdessä 25.7.2019

Mitä jos seuraisimme Jeesusta?
Scroll to top