Olen yleensä huono ennustaja. Syksyllä ilmestyvään Iustitia-kirjaan minun pitäisi kirjoittaa artikkeli siitä, miltä kirkko Suomessa näyttää kymmenen vuoden kuluttua. Mielenkiintoinen ja hankala tehtävä. Kymmenen vuoden kuluttua joudun varmaan toteamaan olleeni suurelta osin väärässä. Huonoista ennustajan lahjoista huolimatta kerron kuitenkin, miten käy huomenna pidettävässä arkkipiispan vaalissa. Kumpi tulee valituksi – Tapio Luoma vai Björn Vikström?
***
Tapio Luoma sai vaalin ensimmäisellä kierroksella äänistä 38 % ja Björn Vikström 26,2 %. Ensimmäinen kierros oli kolme viikkoa sitten. Sen jälkeen – ehdokkaiden keskusteluissa tai muuten – ei ole tapahtunut sellaista, että Luomaa tai Vikströmiä äänestäneet siirtyisivät äänestämään toista ehdokasta. Voi olla, että Vikström on onnistunut keskusteluissa paremmin. Silti voidaan lähteä siitä, että ensimmäisellä kierroksella Luomaa äänestäneet äänestävät häntä myös toisella kierroksella ja Vikströmiä äänestäneet äänestävät häntä.
Heli Inkinen sai ensimmäisellä kierroksella äänistä 14,2 %. On ajateltu, että häntä äänestäneet äänestävät nyt Vikströmiä. Asia on tuskin aivan näin yksinkertainen. Ennustan, että pääosa Inkistä äänestäneistä äänestää nykyistä Porvoon piispaa mutta 10 % äänestääkin Espoon piispaa. Nyt ei voi äänestää naista ja tälle 10%:lle Tapio Luoma tuntuu sopivammalta ja ehkä turvallisemmalta vaihtoehdolta. Ehkä muutamat Inkistä äänestäneet jättävät äänestämättä.
Ilkka Kantola sai kolme viikkoa sitten äänistä 8,5 %. Pääosa häntä äänestäneistä äänestää nyt Vikströmiä mutta eivät kaikki. Kantolaa äänestäneissä on poliittisesti vasemmalla olevia SDP:n kannattajia, jotka mieltävät kuuluvansa työväestöön – mitä tämä sana sitten nykyisessä Suomessa tarkoittaakin. Heistä osa äänestää Tapio Luomaa – suomenkielistä, myyntisuunnittelijan ja ompelijan poikaa – eikä Björn Vikströmiä, jonka vanhemmat ovat arkkipiispa ja opettaja. Ennustan, että Kantolaa äänestäneistä 10 % äänestää Luomaa, joka ei edusta paljon keskustelluissa asioissa niin konservatiivisia näkemyksiä, että niiden takia he eivät voisi äänestää Luomaa.
Ville Auvinen sai ensimmäisen kierroksen äänistä 13,1 %. Hänen äänestäjistään tuskin kukaan äänestää Vikströmiä. Toki joku tai muutama poikkeus voi olla. Mutta äänestävätkö kaikki Auvista äänestäneet toisella kierroksella? Osa voi ajatella, että koska nyt ei ole hyvää ehdokasta, en äänestä ollenkaan. En usko, että näitä on kuitenkaan paljon. Ennustan, että 5 % Auvista kolme viikkoa sitten äänestäneistä jättää äänestämättä.
Ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 92,8 %. Nämä 7 % voisivat ratkaista vaalin, koska siitä näyttää tulevan hyvin tasainen. Saattaa olla, että toisella kierroksella äänestysprosentti on hieman korkeampi. Toisaalta sitä voi laskea se, että jotkut Auvisen ja Inkisen äänestäjistä eivät äänestä. Mutta en usko, että äänestämättä ensimmäisellä kierroksella jättivät juuri ne, jotka nyt äänestävät Luomaa, tai ne, jotka nyt antavat äänen Vikströmille. Jos siis äänestysprosentti nousee, äänet, joita ei annettu ensimmäisellä kierroksella, jakaantuvat melko tasaisesti Luomalle ja Vikströmille.
Edellä sanotun perusteella ennustan, että arkkipiispan vaalin tulos huomenna on tämä: Luoma saa äänistä 53,5 % ja Vikström 46,5 %.
***
Sitä minun on vaikea ymmärtää, että jättää tarkoituksella äänestämättä tällaisessa vaalissa. Eikö se ole välinpitämättömyyttä, jota ei pitäisi olla? Onhan näiden ehdokkaiden välillä eroja, suuriakin, ja minun on vaikea ajatella, että on samantekevää, kumpi heistä on arkkipiispa. Eikä arkkipiispan virka ole merkityksetön. Sen haltija vaikuttaa moneen asiaa kirkossamme, antaa usein kasvot kirkolle ja näyttää suuntaa. Jos tämän kirjoituksen ennustus toteutuu, pidän sitä hyvänä tuloksena.
Tärkeää, että rukoilemme kirkkomme puolesta. Tärkeää se on nytkin.
Jari Rankinen