Mormonikirkko esitellään kristillisenä kirkkona

Helsingin Sanomissa (4.9.2019) kulttuuriosastossa julkaistiin juttu mormonikirkosta. Toimittaja Eleonoora Riihisen jutussa esiteltiin Kim Östmanin tuoretta tietokirjaa mormoneista. Tätä myös haastateltiin lehdessä. Riihisen juttu sisältää monia asiavirheitä. Ongelmallisin niistä lienee, että MAP-kirkon (Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko) jäsenten esitetään olevan kristittyjä.

Käsityksen virheellisyys on helppo osoittaa. Mormonikirkko edustaa monijumalaista uskontoa, johon on sekoitettu aineksia eri uskonnoista.
          Mormonikirkon opin mukaan toisella planeetalla ollut Elohim-ihminen jumalallistui ja sai omaksi planeetakseen maan. Hän synnytti tänne Jeesuksen, josta tuli Elohimin henkilapsi. Jokaisesta vähitellen jumalallistuneesta “henkilapsesta” voi mormonien opin mukaan tulla jumala omalle planeetalleen, kuten Elohim on maa-planeetalla. Mormonit opettavat, että kunkin jumalan tehtävä on kansoittaa oma planeettansa. Tähän liittyy käsitys siitä, että miehet tarvitsevat monta vaimoa.

MAP-kirkko ei usko kolmiyhteiseen Jumalaan, Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Se ei sijoitu niiden kristillisten kirkkokuntien joukkoon, joiden uskontajun perusteena on Raamatun ohella Apostolinen uskontunnustus ja jotka yhdessä tunnustavat Nikean uskontunnustuksen. Tästä syystä suuret kristilliset kirkkokunnat ovat oppituomioissaan torjuneet sen. Yksikään apostoliseen uskoon sitoutunut kirkko ei hyväksy MAP-kirkkoa kristilliseksi.

Aiheen laajemmaksi analyysiksi liitämme oheen linkin TL Matti Liljeqvistin luentoon, jossa tarkastellaan mormonikirkon ja Jehovan todistajien opetuksia: https://sti.fi/luennot/files/ML220910.pdf.

Mormonikirkko esitellään kristillisenä kirkkona
Scroll to top