Oliko Jumala Suomen puolella?

Blogi 19.11.2019

Talvisota syttyi marraskuun viimeisenä päivänä 80 vuotta sitten. Elämä-lehti pyysi minua vastaamaan 1.000 merkillä kysymykseen, oliko Jumala Suomen puolella talvisodassa. Mitä vastasin?

Vastasin näin:

Jos kristittyjä vastaan hyökätään siksi, että he ovat kristittyjä, tämä lupaus koskee heitä: ”Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan?” (Room 8:31). Mutta tässä ei puhuta sodasta. Kristittyä vastaan voidaan taistella myös asein mutta me emme saa käyttää niitä uskomme puolustamiseen tai levittämiseen.
          Talvisodan aikana Suomessa rukoiltiin paljon ja varmasti Jumala auttoi monin tavoin. Ei ole vaikea yhtyä talvisodan taistelun muistomerkin sanoihin: ”Tässä auttoi Herra.” Rintaman toisella puolella taidettiin rukoilla ja etsiä Jumalaa ja hänen tahtoaan vähemmän; hyökkääjä oli ateistinen valtio. Silti ei voi sanoa Jumalan olleen meidän puolellamme venäläisiä vastaan. Raamattu ei sano Jumalan valitsevan puoltaan nykyisissä sodissa, joissa valtiot tai kansat taistelevat. Jumala on suurempi eikä meidän käskettävissämme.
          Asiaa mutkistaa, mitä suomalainen veteraani kertoi. Hän sanoi – ehkä kiusatakseen – venäläisille sotavangeille, tietysti venäjäksi: – Kristus nousi kuolleista. Monet vangeista vastasivat: – Totisesti nousi. Toisellakin puolella oli niitä, jotka uskoivat ja rukoilivat.

Jari Rankinen

Oliko Jumala Suomen puolella?
Scroll to top