
Seuraava teksti on julkaistu Kulmakivi-lehden pääkirjoituksena numerossa 4/2022. Kulmakiven voit tilata itsellesi täältä.
Populaarissa raamattukeskustelussa on tapahtunut viime aikoina iso muutos. Kun STI:tä perustettiin 80-luvun lopulla, herätysliikepiireissä koettiin, että akateemisen teologian parissa Raamattua pyritään repimään palasiksi eikä sen luotettavuudesta jää silloin juuri mitään jäljelle. Tämä heijastui myös arkipäivän raamattukeskusteluihin, joissa pohdittiin esimerkiksi evankeliumien luotettavuutta tai Jeesuksen sanojen historiallisuutta.
En sano, etteikö tätä keskustelua käytäisi edelleen ja etteikö Raamatun luotettavuudesta olisi tärkeä pitää kiinni. Ehdottomasti on! Postmodernin filosofian esiinmarssin jälkeen nämä kysymykset ovat kuitenkin jääneet julkisessa keskustelussa taustalle ja tilalle ovat tulleet uudenlaiset Raamattuun liittyvät kysymykset.
Tänään ihmiset eivät niinkään kysy, onko Raamattu totta, vaan kysymys on enemmän siitä, onko Raamattu moraalisesti hyvä kirja. Kun Raamatusta keskustellaan, yleensä esiin nousee Raamatun käsitys orjuudesta, Vanhan testamentin sotaisuus ja väkivalta, naisten asema ja seksuaalieettiset teemat. Kaikissa on siis jonkinlainen moraalinen tausta.
Postmoderni filosofia on kiinnostunut totuuden sijaan ennen kaikkea vallasta. Siksi kysellään, kuka alistaa ja ketä ja onko Raamattu tällaisen alistamisen puolella vai sitä vastaan. Kaikkea arvioidaan vallankäytön näkökulmasta.
Jos haluamme tänä päivänä puolustaa Raamattua, meidän on pidettävä kiinni siitä, että Raamattu on hyvä kirja. Sen käskyt ovat ihmiselle hyväksi yksilönä ja yhteisönä. Evankeliumi vapauttaa ihmisen elämään täyttä elämää, jossa ei olla enää pahuuden orjia.
Puolestaan jos alamme joustaa Raamatun moraalista, se vie uskottavuuden lopultakin sanomaltamme. Ihmiset haluavat olla hyvän puolella ja siksi varmistavat ensimmäiseksi sen, että Raamattu on myös hyvän puolella. Jos edes kristityt eivät usko siihen, että Raamatun käskyt ovat hyväksi ihmiselle, todistuksellamme ei ole paljoa painoarvoa.
On myös hyvä muistaa, että Jeesus itse luopui vallasta ja alistui vapaaehtoisesti ristille. Hänestä ei saa sortajaa tekemälläkään. Lisäksi Raamattu on tuonut maailmaan hyvän vallankumouksen, jollaista ei ole ennen nähty. Niin ensimmäisten sairaaloiden ja yliopistojen perustamisen kuin orjuuden lakkauttamisenkin takana olivat kristityt, jotka ottivat Raamatun sanoman todesta.
Santeri Marjokorpi