STI:n juhlaviikkojen avaus 14.1. yliopistolla

yliopistonpaneeli

Rakkauden oikea järjestys

C. S. Lewisin teologiasta väitöskirjaansa valmisteleva Jason Lepojärvi piti STI:n juhlaseminaarissa luennon Lewisin rakkauden käsitteestä. Luentoa seurasi paneelikeskustelu, jossa teol. maist. Emil Anton ja pastori Esko Murto ottivat kantaa Lepojärven esittämiin teeseihin.

Lewis on ollut hyvin tuottelias kirjoittaja, ja Lepojärvi nosti ansiokkaalla tavalla esille uusia piirteitä hänen teoksistaan. Lewis on usein käsitellyt rakkauden luonnetta ja myös sen käytännön ilmentymistä. Yksi keskeisistä aiheista koskee ihmiseen ja Jumalaan kohdistuvan rakkauden eroa. Lepojärvi puhui kunnioituksen ja palvonnan välisestä suhteesta. Voimme ajatella, että ihmisille kuuluu kunnioitus, mutta vain Jumalaa voimme palvoa. Siksi eri kirkkojen välillä ei tarvitse synnyttää kiistaa siitä, miten niissä kunnioitetaan aikaisempien sukupolvien pyhiä. Ongelma syntyisi vasta silloin, kun ihmiset alkaisivat palvoa ihmistä.

Lewisin mukaan ihmistä ei voi rakastaa liikaa. Rakkauden luonne vain on tunnistettava oikein. Toiset ihmiset voi tukahduttaa rakkauden osoituksilla, jos ne eivät anna tilaa toisen persoonallisuudelle. Aito rakkaus kuitenkin rakastaa toista sellaisena kuin hän on.

Paneelikeskustelu herätti innokasta keskustelua, joka jatkui kahvipöydässä. Luennon merkeissä alkanut 25-vuotisjuhlinta toteutti siten instituutin työnäkyä parhaimmillaan.

 

STI:n juhlaviikkojen avaus 14.1. yliopistolla
Scroll to top