Tärkeää ja ainutlaatuista työtä

Blogi 31.10.2019

Kirjoitan lyhyesti asiasta, josta STI:n hallitus päätti eilen, josta varmaan jotkut kuulevat ja josta helposti lähtee liikkeelle juttuja, jotka eivät ole totta.

STI:n hallitus kokousti siis eilen. Se teki pyynnöstäni päätöksen, joka on tietysti minulle merkittävä. Nykyinen määräaikainen työsopimukseni STI:n kanssa on helmikuun loppuun vuonna 2021. Pyysin, että työsopimusta muutettaisiin siten, että se päättyisi vuotta aiemmin, siis neljän kuukauden kuluttua helmikuun lopussa ensi vuonna. Määräaikaisen työsopimuksen muuttaminen vaatii pääsääntöisesti molempien osapuolten suostumuksen. Hallitus oli valmis siihen, että työsopimus päättyy aikaisintaan helmikuussa ja viimeistään huhtikuussa 2020. Tämä on hyvä ratkaisu. Näin STI:n hallitukselle jää paremmin aikaa päättää, miten se täyttää tehtävän, jota olen hoitanut.

***

Työ STI:ssä on ollut ja on tärkeää ja innostavaa. Mikä on tärkeämpää kuin antaa tuleville teologeille, pastoreille, lehtoreille, opettajille ja lähetystyöntekijöille, mitä he tarvitset Jumalan valtakunnan työssä. Mikä on tärkeämpää kuin toimia siinä tarkoituksessa, että paimenet sitoutuvat Raamatun ja luterilaisen uskon aarteisiin, elävät niistä itse ja jakavat niitä toisille. Tärkeää on tehdä ja tukea hyödyllistä, kiinnostavaa ja ajankohtaista teologista tutkimusta. Tärkeää on myös yhteistyö kirkkomme eri herätysliikkeiden ja herätysliikejärjestöjen kesken. STI toimii kymmenen tällaisen järjestön yhteistyöelimenä.

Miksi sitten pyysin, että näin tärkeä työ päättyisi osaltani jo vuotta aiemmin? Toivoisin, että STI:n vaikuttavuus olisi nykyistä suurempi. Siis että voitaisiin antaa vielä useammalle tulevalle teologille vielä enemmän kuin nyt annetaan. Olen yrittänyt löytää tapoja ja keinoja tähän, mutta niitä ei ole helppo löytää. Varmaan jossakin olen onnistunut, jossakin en. Ehkä joku toinen löytää tapoja paremmin, ja sitä toivon. Ajattelin silloin, kun ryhdyin nykyiseen tehtävään, että neljässä vuodessa olen antanut, mitä minulla on annettavaa, ja siksi työsopimus tehtiin määräaikaiseksi. Nyt tuntuu, että kolmessa vuodessa olen antanut annettavani. Erimielisyyksiä tai riittaa tähän ratkaisuun ei liity. En usko, että STI:n teologisen linjan muuttaminen lisäisi vaikuttavuutta. Muutos luultavasti vähentäisi sitä.

***

Kunpa tulevaisuudessa STI:n kaltainen oppilaitos – tarkoitan varsinkin, mihin STI on sitoutunut – voisi antaa teologeille koko koulutuksen. Siis opiskelijat opiskelisivat tällaisessa oppilaitoksessa ja suorittaisivat siinä tutkinnon. Näille opiskelijoille voitaisiin antaa paljon. Tämä edellyttäisi kahta asiaa: varoja, joilla palkataan useita osaavia, myös akateemisesti korkeatasoisia opettajia, ja sitä, että opiskelijat saavat oppilaitoksesta todistuksen, jota arvostetaan, joka ehkä olisi korkeakoulutasoa ja joka antaa pätevyyden useisiin tehtäviin. Näistä edellytyksistä pitäisi toteutua molempien, jotta voitaisiin antaa koko koulutus. Nyt tämä ei ole mahdollista, eikä ole helppoa löytää tietä sinne, missä se olisi mahdollista. Ehkä se on mahdollista tulevaisuudessa.

Mitä minulle on varattu ensi kevättalven jälkeen, sitä en vielä tiedä. Joitakin suunnitelmia on. Piispa, joka vihki minut pastoriksi, tapaa joskus sanoa: Kuletuksessa ollaan. Siis olemme Jumalan johdatuksessa. Suuri kiitos jos muistat näitä asioita rukouksissa, ja varsinkin, että STI:hin löytyy oikea henkilö tai henkilöt jatkamaan STI:n tärkeää ja ainutlaatuista työtä.

Jari Rankinen

Tärkeää ja ainutlaatuista työtä
Scroll to top