Uusi Iustitia lähti painoon

Timo Eskola, Arvosodan aikakausi: kirkko jälkikristillisen kulttuurin puristuksissa
Suomen teologinen instituutti (Iustitia Supplements), Helsinki 2021.

STI:stä lähti tällä viikolla uusi kirja painoon otsikolla Arvosodan aikakausi: kirkko jälkikristillisen kulttuurin puristuksissa. Sen pitäisi tulla painosta ulos parin viikon sisällä. Kirja on hyvin ajankohtainen ja käsittelee kaikkialla länsimaissa tapahtuvaa arvokonfliktia. STI:n entinen tutkija Timo Eskola kirjoitti teoksen viime töikseen ja viimeisteli käsikirjoituksen eläkkeellä.

Iustitiassa käsitellään arvokonfliktia monista näkökulmista. Analyysi koskee niin postmodernismia, identiteettipolitiikkaa, gender-ideologiaa, intersektionaalisuutta, vihapuhetta, Derridan merkityksen purkua kuin Butlerin hankalan sukupuolen feminismiä. Arvokonflikteissa kirkko edustaa monille suurta kertomusta, joka tulee kaataa. Siksi taistelu on kovaa myös kirkon sisällä.

Ennakkotilaa kirja jo nyt STI:stä. Saat sen heti kun se tulee painosta. Tilaukset: puh. 09 668 9550 tai kirsi.kuru@sti.fi. Hinta 20 euroa (opiskelijat 15 euroa) + mahdolliset postikulut

Otteita kirjasta:

– “Moni elää Suomessakin siinä oletuksessa, että kristillisen näkemyksen hyväksyminen merkitsisi suurin piirtein samaa, kuin paluu taikauskoon tai kreikkalaisten jumaluuksien Zeuksen ja Afroditen maailmaan.”

– “Kun kristillinen ja erityisesti luterilainen kirkko tässä tilanteessa puolustaa perinteistä perhekäsitystä tai avioliittoa naisen ja miehen välisenä liittona, näkemystä luetaan siis burkhan ja patriarkalismin lävitse.”

– “Postmodernismin sisäinen ristiriita paljastuu yksinkertaisesta johtopäätöksestä: sukupuoli ei ole pelkkä rakennelma niin kauan, kun patriarkaattia puretaan.”

– “Kun ‘turvallinen tila’ on ensin saatu yliopistoihin ja koulutuslaitoksiin, se tulee nyt ulottaa koko yhteiskuntaan. Siinä vaiheessa ajatuspoliisit astuvat esiin. Ja kuten monet tutkijat ja kirjailijat ovat huomanneet – kuka tahansa voi hetkessä olla uuden vankileirien saariston laiturilla.”

– “Arvosodan rinnalla elää uskonnollinen konflikti. Postmoderni ideologia on tietyltä osaltaan ateistinen projekti. Sen tarkoitus ei ole vain puolustaa marginaaliryhmiä tai suosia hyvinä pidettyjä arvoja, vaan vastustaa kristinuskoa.”

Uusi Iustitia lähti painoon
Scroll to top