Timo Eskola, Arvosodan aikakausi: kirkko jälkikristillisen kulttuurin puristuksissa
Suomen teologinen instituutti (Iustitia Supplements), Helsinki 2021.
STI:stä lähti tällä viikolla uusi kirja painoon otsikolla Arvosodan aikakausi: kirkko jälkikristillisen kulttuurin puristuksissa. Sen pitäisi tulla painosta ulos parin viikon sisällä. Kirja on hyvin ajankohtainen ja käsittelee kaikkialla länsimaissa tapahtuvaa arvokonfliktia. STI:n entinen tutkija Timo Eskola kirjoitti teoksen viime töikseen ja viimeisteli käsikirjoituksen eläkkeellä.
Iustitiassa käsitellään arvokonfliktia monista näkökulmista. Analyysi koskee niin postmodernismia, identiteettipolitiikkaa, gender-ideologiaa, intersektionaalisuutta, vihapuhetta, Derridan merkityksen purkua kuin Butlerin hankalan sukupuolen feminismiä. Arvokonflikteissa kirkko edustaa monille suurta kertomusta, joka tulee kaataa. Siksi taistelu on kovaa myös kirkon sisällä.
Ennakkotilaa kirja jo nyt STI:stä. Saat sen heti kun se tulee painosta. Tilaukset: puh. 09 668 9550 tai kirsi.kuru@sti.fi. Hinta 20 euroa (opiskelijat 15 euroa) + mahdolliset postikulut
Otteita kirjasta:
– “Moni elää Suomessakin siinä oletuksessa, että kristillisen näkemyksen hyväksyminen merkitsisi suurin piirtein samaa, kuin paluu taikauskoon tai kreikkalaisten jumaluuksien Zeuksen ja Afroditen maailmaan.”
– “Kun kristillinen ja erityisesti luterilainen kirkko tässä tilanteessa puolustaa perinteistä perhekäsitystä tai avioliittoa naisen ja miehen välisenä liittona, näkemystä luetaan siis burkhan ja patriarkalismin lävitse.”
– “Postmodernismin sisäinen ristiriita paljastuu yksinkertaisesta johtopäätöksestä: sukupuoli ei ole pelkkä rakennelma niin kauan, kun patriarkaattia puretaan.”
– “Kun ‘turvallinen tila’ on ensin saatu yliopistoihin ja koulutuslaitoksiin, se tulee nyt ulottaa koko yhteiskuntaan. Siinä vaiheessa ajatuspoliisit astuvat esiin. Ja kuten monet tutkijat ja kirjailijat ovat huomanneet – kuka tahansa voi hetkessä olla uuden vankileirien saariston laiturilla.”
– “Arvosodan rinnalla elää uskonnollinen konflikti. Postmoderni ideologia on tietyltä osaltaan ateistinen projekti. Sen tarkoitus ei ole vain puolustaa marginaaliryhmiä tai suosia hyvinä pidettyjä arvoja, vaan vastustaa kristinuskoa.”